top of page

יהדות אלג'יריה
 

יהדות אלג'יריה הייתה אחת מהקהילות היהודית הגדולות והמשמעותיות ביותר באזור המזרח התיכון אשר מנתה בשיאה כ-130,000 נפשות. עדויות ארכיאולוגיות להימצאותה של הקהילה היהודית ניתן למצוא החל מתקופת בית ראשון, אז סיפקו היהודים מאלג'יריה סחורות לשלמה המלך. במאה ה-7 לספירה המוסלמים פולשים לאלג'יריה וכובשים אותה מידי הרומאים.  במשך המאות הבאות, משלימים המוסלמים את כיבוש כל צפון אפריקה. תחת המוסלמים היו היהודים באותה תקופה מוגדרים כבני חסות (דימי), וככאלו התאפשר להם לשמור על דתם, אך מעמדם המשפטי היה נחות יותר, היה עליהם לשלם מסי גולגולת (בניגוד למוסלמים), וחלו עליהם מגבלות רבות. באותם שנים של הכיבוש המוסלמי באלג'יריה, חלו רדיפות של יהודים ספרדים בספרד על ידי הוויזיגותים, בעקבות רדיפות אלו, יהודים רבים הגיעו מספרד לצפון אפריקה ולאלג'יריה.

בשנת 1121 עולה לשלטון באלג'יריה שושלת ״אל מווטחידון״ (שושלת מורית ברברית איסלאמית) ובעת שלטונם חלה התדרדרות משמעותית נוספת במצבם של היהודים. לאחר התפוררות שושלת זו  בשנת 1235 לספירה, עלתה השושלת הזיאנית לשלטון ושלטה באזור במשך 300 שנים. 

השושלת הזיאנית איפשרה ליהודים לחיות את חייהם ואלו השתפרו משמעותית כתוצאה מזרם מהגרים יהודים שהחל לזרום מספרד. עקב גזירות קנ"א ב 1391 בספרד, הגיע לאלג'יריה גל עצום של פליטים יהודים ספרדיים. על פי הסיפורים, כאשר ראו המוסלמים המקומיים את הגעתו של הצי העצום של הספינות שביקש להיכנס לנמל, היו בטוחים תחילה שמדובר בצי צבאי שמגיע לכבוש את אלג'יריה. לבסוף הורשו הספינות להיכנס לנמל. 

היהודים הספרדים התיישבו העיקר בערי נמל ואלו הפכו למרכזים חשובים של המחשבה היהודית. בין האישים המפורסמים הספרדים ניתן למנות את הרב שמעון בן צמח דוראן (הרשב"ץ) , רבי יצחק בר ששת (הריב"ש), אפרים אנקווה (רב, רופא, פילוסוף ומגדולי חכמי ספרד באלג'יריה)  ושמעון דוראן (הרשב"ש). נוכחתם של עילויים אלו באלג'יר זיכו אותה למעמד בכורה בקרב קהילות היהודיות בספרד וצפון אפריקה.  דמות נוספת שראוי להזכיר הינו הרב שמואל אלאשקר, שהפך לרופא הבכיר בעיר תלמסאן ומקורב לשליט המוסלמי בעיר. 

גם בשנת 1492 הגיעו יהודים ספרדים לאלג'יריה, בעקבות גירוש ספרד, אך מספרם של המהגרים שבחר להגיע הפעם לאלג'יריה היה קטן יותר, בשל חששם של חלק מהיהודים שספרד תכבוש את אלג'יריה.

 

במאות השנים שלאחר מכן, חלו מלחמות רבות באלג'יריה, כאשר הספרדים והעות'מאניים נלחמו ביניהם על השליטה במדינה, ומצבם של היהודים השתנה בהתאם לשליט באותה תקופה. 

 

בשנת 2015 חוקקה ממשלת פורטוגל חוק המקנה זכאות לאזרחות הפורטוגלית לצאצאיהם של כל היהודים אשר גורשו מספרד ומפורטוגל לאורך ההיסטוריה ויש להם את היכולת הבסיסית להוכיח זאת. כיוון שחלק נכבד מהקהילה היהודית שהייתה קיימת באלג'יריה מקורה ביהדות ספרד ופורטוגל, הקהילה היהודית בפורטוגל נוטה לראות בכל צאצאיהם של היהודים המגורשים ממדינה זאת, כזכאים לאזרחות הפורטוגלית. לבדיקת זכאותכם עכשיו, לחצו כאן.

תודה על התעניינותכם, נציגנו יחזרו אליכם בהקדם האפשרי

לבדיקת זכאות בחינם

bottom of page