ב - 28 באפריל 2020, התפרסמה הצעת חוק שהועברה על ידי המפלגה הסוציאלית בפורטוגל. על פי הצעת החוק, אשר מהווה תיקון לחוק הקיים (Lei n. 37/81), החל מינואר 2022 כל מי שיגיש בקשה לאזרחות פורטוגלית מכוח זכאותו כצאצא של היהודים אשר גורשו מספרד ופורטוגל לפני כ - 500 שנים, יידרש לשם קבלת האזרחות, לשהות במדינה כשנתיים. השינוי מהווה החמרה משמעותית בתנאים לקבלת האזרחות הפורטוגלית שכן על פי החוק כיום על מנת להיות זכאים לאזרחות הפורטוגלית, התנאים מקלים, המבקשים אינם נדרשים לשהות במדינה או לדבר פורטוגזית ועליהם לעמוד באחד או יותר ממספר קריטריונים פשוטים כגון: שמות משפחה זכאים, מדינות מוצא זכאיות (מרוקו, מצרים, סוריה, לבנון, אלג'יריה, תוניסיה, לוב, יוון, טורקיה, ארצות הבלקן, ומערים כגון - ניו יורק, אמסטרדם, המבורג וסופיה), זיקה למסורת יהודית ספרדית במשפחה ו/או זיקה במשפחה לשפות הלדינו, ספניולית או החכתיה שייתכן שאבות אבותיהם דיברו בעבר.
מדוע אם כן החליטו בפורטוגל להקשיח את התנאים?
עו"ד ינון שרגא ממשרד עורכי דין שרגא זרחין ושות': "הפורטוגלים יצאו מגדרם בשנת 2015, כאשר העבירו את החוק לקבלת האזרחות הפורטוגלית ליהודים אשר הינם הצאצאים של היהודים אשר גורשו מספרד ומפורטוגל לפני כ - 500 שנים. החוק אשר הועבר היה מקל מאוד, ומטרתו הייתה תיקון עוול היסטורי שנגרם לקהילות היהודיות המכובדות של ספרד ופורטוגל לפני כ - 500 שנים, כאשר אלו גורשו, איבדו את רכושן, ונשלחו לגלות או נכפו להתנצר. נוסף למניע הרגשי לחוק, לפורטוגל של שנת 2015 ואילך, הייתה בעיה חמורה של ילודה. בעקבות משבר כלכלי שחוותה המדינה בין השנים 2008 - 2014, עזבו כ - 650 אלף צעירים משכילים את המדינה, וניצלו את הדרכון האירופי שלהם, בכדי לעבוד במדינות מתקדמות יותר כגון גרמניה, צרפת בלגיה ועוד, אשר הינן חברות באיחוד האירופי. כתוצאה מכך, אחוז הילודה עד היום הינו שלילי ובעקבותיו מדי שנה נוצר מצב של פיחות באוכלוסיה של 0.3- אחוזים. כלומר, אוכלוסיית פורטוגל הולכת ונעלמת, ועל פי תחזיות מחמירות, בשנת 2060, במקום 10 מיליון תושבים כיום, מספר התושבים במדינה יעמוד על כ - 7.5 מיליון תושבים בלבד. כל הגורמים הללו יחדיו, ביחד עם מגיפת הקורונה, גרמה לפורטוגלים להבין, כי תיקון העוול ההיסטורי לא מספיק, וכי בכדי לסייע למדינה, הם ירצו שהחל מינואר 2022, כל אותם יהודים אשר זכאים לאזרחות, יבואו לגור במדינה, על מנת להגדיל את כמות התושבים, ולחזק כלכלית את המדינה באמצעות טובי המוחות היהודים והישראלים.
האם מי שיגיש את בקשותיו לאזרחות פורטוגלית לפני ינואר 2022 צפוי להפגע מהתיקון המוצע לחוק?
התיקון המוצע לחוק מדבר על תקופת מעבר, על מנת שלא לפגוע בכל מי שכבר הגיש את בקשותיו לאזרחות פורטוגלית ולתת הזדמנות לאנשים להנות מהחוק עד ינואר 2022. לאחר מכן, כל מבקש של האזרחות הפורטוגלית, ייאלץ לשהות כשנתיים במדינה לשם קבלת האזרחות. ממשלת פורטוגל מבינה כי חקיקה רטרואקטיבית היא חקיקה מהסוג הפוגעני ביותר, ועל כן החליטה לנקוט בצעדים זהירים אלו.
האם כדאי למהר עתה?
התשובה היא חיובית. בעקבות התיקון לחוק, צפויה להיות הצפה משמעותית בכמות הפניות לבקשות לקבלת אזרחות בפורטוגל. כמו כן, כיום התיקון המוצע הוא החל מינואר 2022, אך מאוד ייתכן שפורטוגל תחליט כי גם ינואר 2021 הוא זמן מספיק בשביל להערך לשינויים בחוק. כיום הגשת הבקשה לקהילה היהודית אורכת עד חודש, והגשת הבקשה לממשלת פורטוגל אורכת עד שלושה חודשים. פועל יוצא מכך, הוא כי כדאי להתחיל את התהליך כמה שיותר מהר.
מהם היתרונות של האזרחות הפורטוגלית?
הדרכון השביעי בחוזקו בעולם
כניסה ל - 185 מדינות ברחבי העולם ללא צורך בויזה
אפשרויות תעסוקה בכל רחבי האיחוד האירופי
כניסה לארה"ב ללא צורך בויזה
לימודים אוניברסיטאיים ברחבי האיחוד האירופי בחינם (תלוי מדינה) או בסבסוד ממשלתי
מגורים בכל רחבי האיחוד האירופי ללא צורך באשרות שהייה
אם גם לכם חשוב לממש את זכותכם לאזרחות הפורטוגלית עוד היום, לשריין את מעמדכם מול החוק המקל ולזכות לליווי מקצועי ואדיב כל הדרך אל האזרחות הפורטוגלית, אתם מוזמנים ליצור עמנו קשר בטלפון: 050-2100772 או באימייל shraga_law@portogaltogo.com ואנחנו נשמח לעמוד לצדכם לכל אורך הדרך.
כל הזכויות שמורות לשרגא זרחין ושות', משרד עורכי דין.
Comments